Samenwerken.

Introductie van zakelijke samenwerking.

Geen enkel bedrijf is een eiland. Zakelijke samenwerking is de sleutel tot het bereiken van uw doelen, het opbouwen van relaties met je belanghebbenden en het leiden van je team naar succesvolle projecten. Lees verder om antwoorden te vinden op al je vragen over zakelijke samenwerking. We zullen onderzoeken:

 • Soorten zakelijke samenwerking.
 • Voordelen van zakelijke samenwerking.
 • Praktische voorbeelden van zakelijke samenwerking.
 • De tools voor zakelijke samenwerking die je nodig hebt.

First Things First.

Wat is zakelijke samenwerking?

In zijn eenvoudigste vorm is zakelijke samenwerking meerdere mensen die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. De mensen die samenwerken kunnen afkomstig zijn uit verschillende bedrijven of binnen hetzelfde team. Tijdens de samenwerking zullen ze vaak ideeën, middelen en vaardigheden delen.

In de zakenwereld kan een zakelijke samenwerkingsovereenkomst bepalen hoe bedrijven samenwerken. Zakelijke samenwerking is echter vaker informeel, zelfs onzichtbaar voor leiders en managers. Dit kan het verbeteren van de manier waarop mensen samenwerken een lastig proces maken.

Zakelijke samenwerking met MeisterTask?

Het is eenvoudiger dan je denkt.

Iedereen heeft iemand nodig.

Waarom is zakelijke samenwerking belangrijk?

Als je wil dat je bedrijf succesvol is, kan je het niet alleen. Zakelijke samenwerking is belangrijk omdat het je bedrijf helpt middelen en kennis met anderen te combineren – om dingen te doen die je alleen niet kan. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, wordt zakelijke samenwerking een belangrijke motor voor je succes.

Waarom het belangrijk is.

Voordelen van zakelijke samenwerking.

Enkele voordelen van zakelijke samenwerking liggen voor de hand. Als je bijvoorbeeld samenwerkt met een marketingbureau, is het belangrijkste voordeel dat je marketingcampagnes (met een beetje geluk) verbeteren. Het proces van zakelijke samenwerking levert echter op zichzelf al voordelen op.

Nieuwe perspectieven

Samenwerking brengt nieuwe ideeën op tafel. Door nieuwe ideeën en benaderingen te combineren, bent u op weg om problemen op te lossen die je in je eentje misschien moeilijk had kunnen oplossen.

Nieuwe doelgroepen

Door samen te werken met andere bedrijven vergroot u de naamsbekendheid en het marktbereik. Je brengt je bedrijf in gesprek voor potentiële klanten in nieuwe zakelijke gebieden.

Meer productiviteit

Zakelijke samenwerking kan je helpen dingen sneller gedaan te krijgen, vooral projectwerk. Door samen te werken, kunnen teams taken verdelen en projecten effectief overwinnen.

Meer besparingen

Wanneer twee teams middelen en kennis delen, betalen ze één keer, maar profiteren ze twee keer. Samenwerking bespaart vooral tijd: helpt je team zich te concentreren op wat belangrijk is voor je bedrijf.

Kies de juiste tool.

MeisterTask: zakelijke samenwerking gemakkelijk gemaakt.

Hoe kan je samenwerken?

Soorten zakelijke samenwerking.

Er zijn eindeloos veel manieren waarop bedrijven kunnen samenwerken. We hebben echter besloten ons te concentreren op enkele van de belangrijkste vormen van zakelijke samenwerking in de digitale ruimte. Lees verder om meer te weten te komen over projectsamenwerking, samenwerking tussen teams en samenwerking met belanghebbenden.

Van planning tot afsluiting.

Projectsamenwerking.

Projectsamenwerking is wanneer mensen, teams en bedrijven samenwerken aan een vooraf bepaald doel. Dit kan van alles zijn, van het ontwikkelen van een product tot het organiseren van een evenement. In projecten zijn er verschillende manieren om samen te werken. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld samen het hele project beheren of samenwerken aan een specifieke projectfase. Overweeg het volgende in je project:

 • Hoe elke medewerker zal bijdragen aan je project.
 • Hoe communicatie tussen medewerkers moet plaatsvinden.
 • Hoe om te gaan met conflicten tussen medewerkers.

Werk beter samen.

Samenwerking tussen teams.

Teamoverschrijdende samenwerking is het werk dat plaatsvindt tussen verschillende teams en afdelingen in je bedrijf. Dit soort zakelijke samenwerking is erg belangrijk. Het is essentieel om silo’s tussen teams te doorbreken en de juiste tools voor zakelijke samenwerking te gebruiken om een effectieve werkcultuur te bevorderen. Probeer bij het implementeren van teamoverschrijdende samenwerking rekening te houden met:

 • Hoe je je interne communicatiekanalen beheert.
 • De rollen en verantwoordelijkheden van elk team in het project.
 • Hoe succes in samenwerking tussen teams te herkennen en te belonen.

Iedereen wint.

Samenwerking met belanghebbenden.

Stakeholdersamenwerking betekent samenwerken met externe partijen – maar ook met sleutelspelers binnen uw eigen organisatie. Gemeenschappelijke externe belanghebbenden zijn onder meer investeerders, leveranciers en klanten, maar ook gemeenschapsgroepen kunnen aandacht nodig hebben. Stakeholders hebben vaak verschillende doelen, dus het is een zakelijke samenwerking met risico’s. Probeer bij het werken met belanghebbenden:

 • Identificeer belanghebbenden en leer over hun behoeften.
 • Communiceer effectief om ervoor te zorgen dat aan deze behoeften wordt voldaan.
 • Belanghebbenden voorzien van “self-service” toegang tot informatie.

Alle soorten zakelijke samenwerking, gedekt.

Werk samen met MeisterTask.

Hoe werkt het?

Voorbeelden van zakelijke samenwerking.

Veel klanten van MeisterTask zijn experts in zakelijke samenwerking. We gebruiken hun verhalen graag als voorbeelden van de voordelen van zakelijke samenwerking met onze tool. Hier zijn er een paar die je bedrijf kunnen inspireren om beter samen te werken.

multiple_checklists

atempo: EU-projecten beheren met MeisterTask.

De Oostenrijkse ngo atempo heeft meer dan 760 medewerkers in haar netwerk, 1.000 partners in de DACH-regio en maar liefst 23.500 klanten. De organisatie gebruikt MeisterTask om wendbaar, transparant en verbonden te blijven bij het organiseren van EU-brede projecten… met ongelooflijke resultaten.

team

CREA Mont-Blanc: gedistribueerd projectbeheer

CREA Mont-Blanc is een wetenschappelijke NGO in Frankrijk die het publiek rechtstreeks bij haar onderzoek betrekt. Met zoveel belanghebbenden is het kiezen van de juiste tool essentieel. De zakelijke samenwerkingsfuncties van MeisterTask waren de perfecte match voor het gedistribueerde projectmanagementmodel van CREA.

Privacy

Zeb: MeisterTask gebruiken om klanten te helpen “Agile te gaan”

Samenwerking is de kern van Zeb. Ze hebben sinds 1992 financiële dienstverleners geholpen zich aan te passen aan veranderingen met nieuwe oplossingen. Met MeisterTask werkt Zeb efficiënt samen met hun klanten in verschillende digitaliseringsprojecten: samenwerking transparant en veilig houden.

Het laten gebeuren.

Tools voor zakelijke samenwerking.

Zakelijke samenwerking komt niet vanzelf tot stand. Besteed wat tijd om na te denken over je team en het juiste gereedschap voor de klus… en bezuinig niet. Als je probeert rond te komen met alleen e-mails en telefoontjes, verandert je droomsamenwerking in een mum van tijd in een nachtmerrie. Je wil op zijn minst een van elk van deze soorten tools voor zakelijke samenwerking:

Checkmark Lichtgewicht teamcommunicatie.

Chattools zijn geweldig voor regelmatige, kleinere discussies tussen teams en belanghebbenden. Als je Slack of Microsoft Teams gebruikt, kan je deze tools integreren met andere die je gebruikt voor zakelijke samenwerking.

Checkmark Project- en taakbeheer.

Wanneer je moet samenwerken aan taken, is gebruiksvriendelijke software een must om de zaken georganiseerd en transparant te houden. Een tool als Asana, Trello of MeisterTask kan teams helpen om op koers te blijven terwijl ze samenwerken.

Checkmark Kennisbeheer en documentatie.

Met de juiste informatie bij de hand is zakelijke samenwerking veel gemakkelijker. Met een tool als Notion, MeisterNote of Confluence kun je documentatie maken en opslaan die je team helpt om effectief samen te werken.

Checkmark Visuele samenwerking.

Voor brainstormsessies of teamvergaderingen die visuele hulpmiddelen vereisen, kunnen tools zoals Miro en MindMeister echt van pas komen. Ze zijn ontworpen om teams te helpen ideeën te delen, zelfs als ze op afstand werken.

MeisterTask en MeisterNote.

De slimme keuze voor zakelijke samenwerking.

multiple_checklists

Plan je projecten.

files

Documenteer je voortgang.

team

Deel je resultaten.

Zakelijke samenwerking, vooral in projecten, kan een delicaat evenwicht zijn. Wanneer je team samenwerkt, heb je een mix nodig van tot op de minuut nauwkeurige updates – die iedereen op de hoogte houden van de taak die voorhanden is – en een totaaloverzicht dat uw hele project vooruit helpt.

Met MeisterTask en MeisterNote samen krijg je beide. Geef je team en belanghebbenden het grotere plaatje en zorg ervoor dat je projecten duidelijkheid en transparantie centraal blijven stellen.

Taakbeheer en documentatie, samen.

Gebruik MeisterTask met MeisterNote.

Je vragen, beantwoord.

Zakelijke samenwerking: FAQ’s.

Help

Is zakelijke samenwerking belangrijk voor elk bedrijf?

In bijna alle gevallen wel. Dat komt omdat samenwerking uw team kan helpen slagen, wat u ook doet en met wie je het ook doet. Van startups die afhankelijk zijn van freelancers tot multinationals met miljoenenklanten, de principes van zakelijke samenwerking zijn hetzelfde: door samen te werken met anderen kan je ideeën delen, je perspectieven verbreden en je doelen bereiken.

Help

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zakelijke samenwerking een succes wordt?

Je weg naar succes hangt af van de specifieke kenmerken van je bedrijf, maar er zijn algemene best practices voor zakelijke samenwerking. Begin bij de basis. Je eerste taak is ervoor te zorgen dat je team en stakeholders altijd op dezelfde golflengte zitten. Om dit te doen, moet je moeite doen om de juiste tools voor zakelijke samenwerking te kiezen: ze zullen een grote rol spelen bij effectieve communicatie.

Help

Mijn team werkt niet goed met elkaar samen. Waarom?

Je team kan om verschillende redenen problemen hebben met de samenwerking. Deze omvatten een gebrek aan duidelijke communicatie, concurrerende prioriteiten en persoonlijkheidsconflicten. Het is belangrijk om de oorzaak van eventuele zakelijke samenwerkingsproblemen te identificeren, zodat je een goede oplossing kan vinden. Dit kan een ander hulpmiddel zijn om communicatie of teambuildingactiviteiten te verbeteren.

Help

Wat gebeurt er als zakelijke samenwerking niet werkt?

Wanneer zakelijke samenwerking mislukt, kan dit leiden tot verloren tijd, middelen en kansen. Het kan ook het moreel onder teamleden verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet elke samenwerking zal slagen. Met een projectdocumentatietool zoals MeisterNote kan je tegenslagen omzetten in leermogelijkheden door middel van projectretrospectieven.

Help

Hoe weet ik welke tools voor zakelijke samenwerking ik moet gebruiken?

Bij het kiezen van tools voor zakelijke samenwerking is het eerste waar je aan moet denken, de mensen die ze zullen gebruiken. Over het algemeen maken hulpmiddelen die gemakkelijker te gebruiken zijn, ook zakelijke samenwerking eenvoudiger. Zorg er bij het kiezen van je communicatie-, documentatie- en projectbeheersoftware echter voor dat deze alle functies heeft die je nodig hebt om effectief samen te werken.

Help

Zijn tools voor zakelijke samenwerking het geld waard?

Het antwoord hangt af van hoe je ze gebruikt. Een schaalbare zakelijke samenwerkingsoplossing met de juiste balans tussen functionaliteit en gebruiksgemak zal op de lange termijn voordelen opleveren voor je zakelijke samenwerkingsinspanningen. Weeg voor aankoop altijd de kosten van het gereedschap (inclusief onderhoud en training) af tegen de mogelijke voordelen.

Arrow up

Terug naar boven